Spumanti

CLASIFICARI:

  1. Spumanti proteinici: joasa-medie infoiere
  2. Spumanti sintetici: joasa-medie-inalta infoiere

SIMBOLISTICA:

  1. Spumanti proteinici – simbolizati cu “P”
  2. Spumanti fluoroproteinici – simbolizati cu “FP”
  3. Spumanti fluoroproteinici cu formare de pelicula persistenta – simbolizati cu “FFFP”
  4. Spumanti sintetici – simbolizati cu „AFFF”
  5. Spumanti proteinici sau sintetici rezistenti la alcol – simbolizati cu „AR”

UNITATI MOBILE GENERATOARE DE SPUMA

Pot fi desfasurate rapid de un singur om. Este necesara doar conectarea la o retea potrivita de apa presurizata pentru a furniza un atac puternic cu spuma si de lunga durata. Este ideal pentru protectia zonelor cu un grad ridicat de risc, cum ar fi camera cazanelor, depozite de combustibil si terminale de incarcare, magazine de vopsea sau alcool, hangare pentru avioane si camera motoarelor la ambarcatiuni, etc.

UNITATILE MOBILE GENERATOARE DE SPUMA de 100 si 150 l au un design nou, cu un rezervor din polietilena de culoare galbena, cadru din teava metalica vopsita in culoarea rosie, roţi cauciucate, amestecator de spuma cu setarea concentratiei de la 0 la 6%,  doua role furtun tip C cu racorduri asamblate şi si o teava (pistol) generator de amestec apa – spuma sau numai apa.
Spumant proteinic
Spumantul proteinic este un spumant concentrat obtinut dintr-un amestec, foarte atent controlat, de proteine hidroizolate, amplificatori de spumare, stabilizatori si conservanti. Toate acestea asigura producerea unui fluid spumant stabilizat.

Generalitati:
Produsul KERADOL 6% este un spumant concentrat proteinic de joasa infoiere ce se prezinta sub forma unei emulsii pe baza proteinica si care nu contine agenti tensio-activi fluorurati sau peliculari. Spumantul este de clasa 313 la o concentratie de 6%.
Spumantul este destinat combaterii incendiilor de hidrocarburi printr-o aplicare de jet direct si nu este afectat de inghet-dezghet. Se poate utiliza cu echipament si in instalatii de spuma uzuale.
Produsul este biodegradabil, nefiind toxic pentru flora, fauna, oameni si nu prezinta nici un risc cancerigen.

Caracteristici fizico – chimice:
* aspect: lichid
* culoare: maro inchis
* densitate la 20 o C: 1,14 g/cm 3
* pH-ul: 7
* punct de congelare: -15 o C
* coeficient de infoiere: 9
* sedimente inainte/dupa imbatranire: < 0,1% 

Ambalarea si depozitarea: Produsul KERADOL 6% se depoziteaza in ambalajul original (canistre de plastic) inchise ermetic, cu capacitati de 20, 50, 100 si 200 litri. Se poate livra in vrac, in canistre de plastic si in containere de otel inoxidabil de 1000 litri.

Termenul de garantie: Termenul de garantie al produsului este de 5 ani de la data fabricatiei, urmand ca acesta sa fie verificat periodic in acest interval de timp.
Spumant fluoroproteinic

Spumantul fluoroproteinic este un spumant concentrat proteinic obtinut dintr-un amestec de proteine hidroizolate, amplificatori de spumare, stabilizatori si conservanti. Toate acestea asigura producerea unui fluid spumant stabilizat. Spuma produsa este dura, stabila, rezistenta la caldura si acopera rapid suprafata de foc determinata de arderea combustibililor. Odata stins incendiul, patura de spuma are o mare stabilitate la reaprindere, ceea ce nu va permite formarea nici unui “buzunar de foc”. Spumantul se va folosi ca solutie de 6% concentrat in apa potabila sau apa sarata. Poate fi stocat si sub forma de amestec in solutie de 6% concentrat in apa potabila. Ratia corecta este de 6 parti concentrat si 94 parti apa.

Spumant fluorosintetic
Spumantul fluorosintetic cu formare de film apos este un spumant concentrat cu formare de pelicula apoasa (AFFF), continand surfactanti de fluorocarburi si hidrocarburi in amestec cu diferiti solventi, conservanti si stabilizatori. Spuma formeaza o pelicu

Generalitati:
Produsul AFFF 6% este un spumogen sintetic filmogen de joasa infoiere format dintr-un amestec tensioactiv de derivati florurati si hidrocarburi, utilizat la stingerea incendiilor de hidrocarburi. Spuma AFFF 6% poseda o mare putere de etalare din cauza fluiditatii sale, ceea ce o face eficace asupra incendiilor mentionate, pe suprafete mari. Prin promptitudinea actiunii sale, AFFF 6% permite interventii eficace pentru ca ataca rapid focul, mai ales in prima folosire si este necesar pentru salvarea vietilor umane sau impiedicarea extensiei catastrofice. Se poate utiliza in instalatii si cu echipament uzual pentru spuma. Modul de aplicare a AFFF 6% poseda in cel mai inalt nivel proprietatea de rezistenta la contaminare prin hidrocarburi, ceea ce permite protejarea spumei fara menajamente si chiar cu violenta la suprafata hidrocarburilor in foc. AFFF este destinat pentru:
* interventii contra incendiilor de avion sau elicopter;
* rampe de incarcare si orice alte instalatii automate sau semiautomate de distribuire a hidrocarburilor;
* chiuvete de retinere a carburantilor petrolieri;
* protectia salilor de masini de pe nave.
Spumantul nu este afectat de inghet – dezghet.

Caracteristici fizico – chimice:
* aspect: lichid
* culoare: incolor
* densitate la 20 o C: 0,99 g/cm 3
* pH-ul: 7,2
* punct de congelare: -5 o C
* coeficient de infoiere: 9
* sedimente inainte/dupa imbatranire: < 0,1% 
Ambalarea si depozitarea:
Produsul AFFF 6% se depoziteaza in ambalajul original sigilat (butoaie metalice sau de plastic) in domeniul de temperatura cuprins intre 0 o la +15 o C.

Termenul de garantie:
Termenul de garantie al produsului este de 10 ani de la data fabricatiei, urmand ca acesta sa fie verificat din an in an dupa primii 5 ani de viata. Conditia de baza pentru mentinerea garantiei este ca produsul sa fie pastrat in ambalajul original de livrare.

 

DESEMNAREA

BASE (1)

TIP (2)

FILM FORMAREA

VÂSCOZITATEA (3)

EXTINDERE (4)

CONCENTRARE

HY. (5)

PS (6)

PROTAL-P 6

P

STD

Nu

Newt

L

6%

PROTAL-P 3

P

STD

Nu

Newt

L

3%

PROFLON-FP 6

P

FP

Nu

Newt

L, M

6%

PROFLON FP-3

P

FP

Nu

Newt

L, M

3%

PROSINTEX

S

STD

Nu

Newt

L, M, H

3 – 6%

PROSINTEX G

S

STD

Nu

Newt

L, M, H

3 – 6%

O PROSINTEX

S

STD

Nu

Newt

L, M, H

0,1 la 1%

PROFILM 6

S

AFFF

Da

Newt

L, M

6%

PROFILM 3

S

AFFF

Da

Newt

L, M

3%

PROFILM 1

S

AFFF

Da

Newt

L, M

1%

PROFLEX 6

P

FFFP

Da

Newt

L, M

6%

PROFLEX 3

P

FFFP

Da

Newt

L, M

3%

PROVEX AR 6-6

P

FP AR

Nu

Newt

L, M

6%

6%

PROVEX AR 3-3

P

FP AR

Nu

Newt

L, M

3%

3%

PROSINTEX AR

S

S AR

Nu

Pseud

L, M, H

3 – 6%

3 – 6%

PROFILM AR 6-6

S

AR AFFF

Da

Pseud

L, M, H

6%

6%

PROFILM AR 3-6

S

AR AFFF

Da

Pseud

L, M, H

3%

6%

PROFILM AR 3-3

S

AR AFFF

Da

Pseud

L, M, H

3%

3%

PROFILM AR 1-3

S

AR AFFF

Da

Pseud

L, M, H

1%

3%

PROFLEX AR

P

FFFP AR

Da

Pseud

L, M

3%

6%

PROFLEX AR 3-3

P

FFFP AR

Da

Pseud

L, M

3%

3%

(1) BASE: P = proteina S= sintetice(2) TIP: STD = Standard FP = FluoroProtein AR = rezistentă la alcool AFFF = apoasă de Film de spuma de formare FFFP = film de formare FluoroProtein (3) VÂSCOZITATEA: Newt = newtonian pseud = Pseudoplastic. (4) DE EXPANSIUNE: L = Minima M = medie H = mare (5), (6) CONCENTRARE: Hy hidrocarburi = trage PS = incendii solvent polar